LEDNOVÉ AKTUALITY 2014


Všem slušným lidem přejeme úspěšný a pohodový rok 2014. Věříme, že jste Vánoční svátky a vstup do Nového roku přežili ve zdraví. Užijte si v tomto roce oblíbenou muziku, mějte se country.

Open

V prosinci Tomáš s Přímou linkou nevystupoval. První dvě prosincové dekády, jako každý rok, měl ale nabité koncerty s Fešáky. Závěrečný koncert měli Fešáci 19.12.2013 v Ústí n/Labem, kde vystoupila i řada hostů. Před ústeckým koncertem poskytl A. Kny rozhovor Ústeckému deníku. Zde si jej můžete přečíst:

Kapelník Kny: Fešáci? Parta krásných bláznů


8.12.2013 10:09
Praha /ROZHOVOR/ - Kapela Fešáci je opět na turné, její saloony jsou nyní vánoční. Hostem je zpěvačka Šárka Rezková, v DK Ústí ve čtvrtek 19. prosince pak navíc i bavič Lukáš Pavlásek.

Dlouhá léta je spojen s country kapelou Fešáci. Je její šéf, kytarista i zpěvák. Jmenuje se Antonín Kny, pochází z Děčína a v poslední době neměl dobré spaní. Fešáci jsou totiž na turné, které začalo 1. prosince.



Kdy jste poprvé zaregistroval, že existuje skupina Fešáci?

V roce 1970. Bylo mi osm let a do druhé vesnice, kde jsme měli chalupu, jezdili tehdy Bluegrass Hoppers (tak si zprvu Fešáci říkali pozn. autora) na chatu Espíro.

Prý jste tam chodil pro pivo…

Jezdil jsem okolo té chalupy, ze které zněla hudba. Kapela tam jezdila o víkendech zkoušet, vždycky někdo otevřel okno a zařval: „Tondo, sjeď nám pro pivo!" A já vzal džbánek a mazal jsem.

Na jaké hudbě jste vyrůstal?

Na Beatles a Rolling Stones. Poslouchal je můj strýc, co jezdil s námi na chalupu.

Kdy jste poprvé držel kytaru?

Nejdříve jsem někdy ve 14 letech začal na bicí. Prošel jsem v Děčíně pár kapelami. Kytara přišla až v sedmnácti.

Zkoušel jste to v lidušce? Tedy lidové škole umění?

Liduška byla na bicí, pak konzervatoř na kytaru. Pilně jsem cvičil i odposlouchával z nahrávek. Začal jsem s Tritonem v Děčíně na bicí, v mé první opravdové profi kapele. Pak jsem s kamarádem Iljou Herainem (později banjo Greenhorns) založil skupinu Honáci, bluegrass. Následoval profi Kamion (moderní country). Z ní pár členů šlo do Fešáků a já mezi nimi.

Jak jste se stal Fešákem?

Fešáky jsem znal dlouho. Karel Poláček, tehdy kapelník a spoluzakladatel Fešáků, mě učil od 17 let základy na kytaru. Tehdy dal u Fešáků výpověď. Jezdil jsem s nimi nějaký čas, psal se rok 1985, jako technik, ladil mu kytary a on mě navrhl jako svého nástupce. Odešel v prosinci 1987 po 20 letech v kapele.

Jaké bylo, když jste vešel poprvé do zkušebny, a tam Fešáci?

Ústeckou sekci (kapela byli Ústečáci a Pražáci) jsem znal, chodil jsem na Fešácké Saloony v divadle v Děčíně, takže to nebylo setkání nové. Kluci věděli, jak a co hraju, odcházel původní kytarista a přicházel nový. Nic dramatického.

Jaké bylo vaše první vystoupení s Fešáky? Pamatujete si na to?

Bylo to na Zlaté hokejce v Pardubicích. Seděli tam Hašek a Jágr. Docela legrace.

Byly chvíle, kdy jste chtěl odejít?

Bylo jich několik, byly dobré i zlé. Když odešel Petr Novotný na Novu dělat svůj pořad, myslel jsem, že se zhroutí svět, že to bez něj nejde. Tehdy jsme se semkli, pozměnili systém a vyrazili na štace znovu. Bylo to ze začátku těžké, ale vidíte, že dalších 20 let jsme to zvládli.

Kolikrát jste s Fešáky už hrál?

Za 27 let, odhaduji, to bylo tak 4,5 až 5 tisíc koncertů.

Neskutečné číslo. Kus života!

Přesně, ve Fešácích je můj život ukryt nepřehlédnutelně. Fešáci jsou můj život.

Našel jste si mezi nimi přítele?

Blízko jsem měl k Pavlu Brümerovi a právě k Petrovi Novotnému. Hodně mě toho naučil, jsem mu za to vděčný.

Kde jste všude hráli?

V Čechách i na Slovensku, ale i v Austrálii, Řecku, Norsku; po celé Evropě. Kluci byli i v USA těsně před tím, než jsem se stal členem kapely.

Jaká jste byli parta? A byla to občas i velká dřina?

Parta to byla vždy skvělá, i když se často členové měnili. Odcházeli a také se vraceli. Třeba Tomáš Linka. Dřina to byla a je obrovská. Jak říká Petr Novotný, nejhorší je práce s lidmi. K zásadním rozbrojům ale nedocházelo. Dění kolem Fešáků je fakt jedna velká party s partou krásných bláznů.

Dokázali jste se i pohádat?

Vždy jsme se hádali a budeme se hádat dál. Je to vždy okolo muziky a dramaturgie, ne po lidské stránce. Byly to konstruktivní hádky, někam vedly. Jsou vždy vítězové a poražení, ale střídá se to. U nás to bylo a je v rovnováze.

Kdo byl nej vtipálek, kdo terč?

Největší vtipálek byl Fanda Pátek, hráč na dobro. Byl také často terčem vtípků. On byl pomalý, ale i rychlý. Někdy za hlupáka, ale přitom s nejvyšším vzděláním a intelektem. Takový maskot.

Kdy jste se stal kapelníkem?

V roce 1991, krátce po vydání nejúspěšnějšího alba Hvězdy Countryon. Po odchodu kapelníka Karla Poláčka (1987) se na tři roky stal kapelníkem zpěvák a banjista Pavel Brümer. Kapelnictví ze zdravotních důvodů vzdal a kapela odhlasovala mne.

Bylo a je těžké uřídit Fešáky?

Když pracujete s 10 hudebníky, silnými osobnostmi a 5 techniky, zvukaři, osvětlovači i dopravci, je to těžké. Musíte být velký diplomat. Chce to silné nervy, navíc jsou tu i manželky. S těmi je to daleko horší. Jak začnou ženský do kapely kecat, je zle. Nakonec jsem se ale i s nimi domluvil, vše dobře pro kapelu dopadlo. Funguje to už 46 let.

Co pro vás znamená žít Fešáky?

Je to druhá rodina. Jsem tu přes půl života. Strávil jsem s nimi v mnoha letech víc času než s rodinou. Známe se navzájem, byli jsme spolu několikrát na společných dovolených.

Co říká vaše žena na Fešáky?

Jsem ženatý 22 let, ale žena mi do kapely nemluví. Ví, že to nedělá dobře. To jsem hned na začátku vztahu jasně zdůraznil. Chlapi si to mají vyřídit sami. Vážím si jí, zažila se mnou vzestupy i pády. Zažívá i mé návraty z koncertů okolo třetí ráno, dobré i špatné nálady. Nemoci, kdy musíte i s horečkou jet na koncert…

Jaká je současná situace v kapele? Naznačujete, že toto turné by mohlo být poslední. Proč?

Situace je skvělá, ale docházejí zvolna náboje. Odehrát ročně sto představení, vymýšlet na vánoční saloony zas něco nového, to je těžké. Hrajeme na 200 skladeb. Lidé jsou ale zvyklí, že hrajeme i divadlo. Krátké scénky, humorné i satirické. Patří to k našim saloonům, proto lidi na nás chodí. Děláme to 46 let a každý rok říkáme, že je to naposledy. A dál jedeme. Rádi bychom dojeli do 50. výročí. do roku 2017. Pak se uvidí.


Autor: Jiří Macek



Jedna vzpomínka. Tomáš s kapelou vystoupili v září v Letňanech na Pivobraní, které pořádala městská část Praha 18. Zde je kratičká prezentace fotek z této akce:


Druhá vzomínka je z roku 2009. Zdeněk Troška ve svém vyprávění o Hošticích zmínil také "chalupáře" M.Tučného a T. Linku a vznik Stodoly M. Tučného.


V lednu bude Tomáš Linka s Přímou linkou opět v Rikatádu. Věříme, že kluky přijdete 30.1.2014 podpořit. Začátek je jako vždy ve 20:00 Zde je k rozkliknutí pozvánka:

Open

Další termíny koncertů Přímé linky a Fešáků najdete ve fermanu na www.tomaslinka.cz. Podrobnější informace k některým koncertům budeme průběžně dávat do těchto Aktualit.